tisdag 23 november 2010

Projektvecka dag 2

Idag var det dags för dag två av projektveckan om hållbar utveckling. Årskurs 3 hade under förmiddagen ett "valfritt pluggpass" eftersom många elever uttryckt att de har mycket att göra just nu. Efter lunch begav vi oss ut till universitetsområdet för att lyssna till Gert Kindgren (Managing Director för Cleantech Östergötland) som föreläste om industriell ekologi i praktiken. Han hade namngivit föreläsningen "Östergötland en föregångare på världskartan" och talade just om hur man i Linköping/Norrköping använder miljöproblem till affärsmöjligheter! Kindgren lyfte fram Sverige, och Östergötland i synnerhet, som världsledande inom industriell ekologi. Det unika är att ha naturen som förebild, dvs "affärsdrivna kretslopp", där man tar vara på samhällets rest- och biprodukter. Här i trakten förbränner vi ju en stor del sopor som blir till biogas, och där man i sin tur tar vara på restprodukter som värme via fjärrvärmenätet.



En av Gert fantastiska powerpoint-illustrationer, här över Linköping/Norrköpings unika affärsdrivna kretslopp!


En mycket intressant föreläsning av en entusiasmerande Gert Kindgren, tack! Eleverna fick en ordentlig dos av universitetslivet, dvs långa föreläsningar med någon akademisk kvart inkluderat här och där! Ni som var med och lyssnade vet nu vad framgångsreceptet inom affärsvärlden är under de närmaste åren: att hjälpa andra länder att bygga upp ett miljövänligt energikretslopp à la Östergötland. Några elever var också smarta att knyta kontakt med Gert, klokt inför framtida arbetsliv..!

Tvåorna fick en föreläsning om man gör en livscykelanalys, dvs vilken miljöpåverkan en produkt eller tjänst har från produktion till förbrukning. Eleverna fick sedan själva göra en livscykelanalys över sitt eget UF-företag, vilket var en rolig utmaning för dem!

Åk 1 hade idag en föreläsning i samhällskunskap som ska ge eleverna mer kunskap och förståelse till frågorna de jobbar med kring i- och u-landsproblematiken (det arbete som påbörjades igår). Första timmen var riktigt bra och eleverna var mycket engagerade och på eftermiddagen hade de matte som vanligt. I morgon får de en föreläsning i Nk med samma syfte som idag!


Skribenter: Lina Szymanska, Hanna Larsson och Linda Zeitelberg
Fotograf: Lina Szymanska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar