torsdag 9 december 2010

Vår överkonsumtion

Nu är det mindre än 2 veckor kvar till julafton, det innebär julklappshandel i hela december. Butiker kommer att sälja som aldrig förr och våra gamla prylar kommer att bytas ut om nya. Men duger verkligen inte våra nuvarande prylar? Är det nödvändigt att byta upp sig varje år och på så sätt slösa med jordens resurser samt bidra till ett större miljöproblem?

Människor som lever i tredje världen klarar sig med samma prylar i en livslängd. Vi i väst måste omedelbart sluta konsumera prylar av dålig kvalité med kort livslängd och iställer börja köpa nödvändiga prylar av god kvalité med lång livslängd och med möjlighet till reparation istället för att köpa nytt. Med de konsumtionsvanor vi har idag kommer inte våra resurser räcka till - detta kommer vi få betala med vår jord!

Visserligen är vissa prylar nödvändiga med de måste bytas ut ofta på grund av dålig kvalité. I boken Ökenblomman återvänder skriver Waris Dirie om sin uppväxt i Somalia och reflekterar över hur levnadssättet i hennes nya hemland USA ser ut. "Vi firade regnet eftersom det betydde att vi fick vatten. Vem bekymrar sig om vatten i New York?" I dessa två meningar förstår man att människor uppskattar en sak som vatten, något som vi tar för givet. De behöver inga mobiltelefoner, Playstation 3, GPS eller leksaker gjorda i färgat plast. Ur Diries text förstår man att de endast få nödvändiga prylarna för överlevnad är viktiga, men i Sverige finns det människor som köper väderstationer för 10 000 kronor.

Jag tycker att människor endast ska konsumera prylar de anser är nödvändigt för överlevnad. Tänk på Robinson Crusoe, han klarade sig på en öde ö utan en massa prylar, det enda han behövde var de få nödvändiga prylarna för överlevnad. Jag syftar inte på att vi ska bli bakåtsträvande och bli ociviliserade. Jag tycker att nödvändiga prylar som underlättar vår dag men inte tar kol på jorden är bra. En mobiltelefon är jättebra då en förälder vill nå sitt barn, bara inte telefonen byts ut vartenda år. Vi som konsumenter borde få en garanterad livslängd på våra prylar. Jag tycker att man ska konsumera prylar som är lite dyrare men kan lova att den håller och är producerad miljövänligt.

Vart är världen på väg när vi handlar produkter utifrån status? Vad är nästa grej, att köpa två produkter och kasta en - bara för att man kan? Jag har hittat ett stycke ur boken Mannen och pojken som är skriven av Tony Parsons, där man tydligt kan se början av ett "statusköp", "en enorm brudmagnet...", "massor med dopp i grytan. En kille som är singel kan inte välja något bättre än en MGF." Situationen i fråga uppstår när karaktären ska köpa en bil. Om denna man nu är i behov av en bil som är miljövänlig och har en lång livslängd.

Jag förstår att olika människor har olika prylar som de anser nödvändiga. Det jag vill framhäva är att denna överkonsumtion bidrar till att våra soptippar blir större, våra skogar och resurser nyttjas i snabbare takt och detta har lett till att jorden lever i oharmoni.

När man köper en produkt som man ser som nödvändig bör man se till att den är gjord av bra kvalité, liten miljöpåverkan, finnas möjlighet till service och ha en lång livslängd. Det här är ett steg mot ett hållbart samhälle och jag tycker det är dags att vi tar in det till vår vardag. Prylars betydelse får inte vara så stor att den påverkar världen och människorna som bor på den!

Skribent: Alexander i BP08A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar