onsdag 8 september 2010

Don't drink and drive

Våra elever i aulan på Katedralskolan
Idag påbörjade våra tvåor sin "Don't drink and drive"-utbildning om rattfylleri. Olika föreläsningar tog vid i Katedralskolans aula.

Annika Hansson
Annika Hansson föreläste om sitt liv som alkoholist. Hur hon drack för att få kickar, hur hon gjorde allt för att verka perfekt utåt samtidigt som hon lärde sina barn hur man gjorde hembränt. Hur hon började med att köra barnen till träningen och sen ville ”utmana” sig själv till att köra färdtjänst och till och med tung lastbil. Helt enkelt hur ett liv som alkoholist ser ut när det viktigaste hela tiden är att få dessa kickar och dölja för omvärlden hur det verkligen är. Hennes barn rymde till slut hemifrån och tvingade henne att hon skulle få hjälp för annars skulle barnen inte komma hem igen. Hon skaffade då hjälp trots att hon verkligen inte tyckte att hon behövde det. Hon var ju inte alkoholist - det är sådana som ligger på parkbänkar och är missanpassade i samhället. Hon hade ju ett jobb, barn, fin bil och villa - då kan man inte vara alkoholist. Hon var väldigt bra och hade mkt intressant att säga.

Therese Eklund pratade om sin mamma som hade blivit påkörd av en rattfyllerist. Hur hon var nära döden, låg i koma länge och kan nu äntligen bo hemma - men inte göra något själv. Hon är invalidiserad till 95% och för Therese dog hennes mamma den där dagen för hon är sig inte alls lik. Hon berättade om hur livet hade gått vidare och om rättegången (det var hennes mammas bästa väninnas son som hade kört på henne). Killen som körde bilen hade fått 10 månader som han hade överklagat och hennes mamma hade fått livstid. Killen tog livet av sig innan den andra rättegången men det hjälpte ju inte hennes mamma som aldrig skulle bli bra igen. Det var väldigt känslosamt tycker jag. Jag var själv tvungen att gå ut och hämta luft för jag mådde så dåligt. Blev väldigt illamående och väldigt rörd.

Eleverna verkar vara positiva om hur dagen har varit. De verkar dock inte tyckt att det var lika känslosamt som vi lärare tyckte, men de flesta verkade ha uppskattat förmiddagen!

Fotograf och skribent: Anna Berg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar