måndag 18 oktober 2010

Recepttips: halloween

Är det någon som har missat att det är Halloween helgen innan höstlovet (30/10)? Denna kommersiella amerikanska högtid har numera blivit en festlig tradition i den yngre generationen i Sverige, inte att förväxla med Allahelgona (7/11) som är en helt annan högtid. I min umgängeskrets har vi "firat" Halloween genom att anordna maskeradfester ända sedan gymnasietiden (typ tio år sedan). Under studenttiden i Växjö minns jag väl att det inte dög med några halvdanna utklädningar och temafester, det skulle vara seriösa och påkostade kostymer samt många läskiga pyntinslag i lokalen.

Min vän Maria anordnade alltid de bästa Halloweenfesterna: ett helt skellett hängandes inne på toaletten, tilltugg och godis (i form av ögon, fingrar och spöken), blodiga drinkar och en massa spindelväv, pumpor och levande ljus! En extra effektfull pyntdetalj jag minns var en skål där det låg en hjärna i blod och flöt omkring (ett blomkålshuvud i karamellfärgat vatten)!

Tips på god, cool och blodig drink: Blanda en flaska Brämhults hallonjuice, pressa i limesaft från två limefrukter, en halv liter Sprite eller 7up och droppa i lite röd karamellfärg! Går såklart även att göra drinken mer "vuxen" med hjälp av lite vodka :-) Häll gärna vatten i en gummihandske, knyt ihop och lägg i frysen = perfekt isbit i bålskålen i form av en flytande hand!

Vill man ha några läskiga amputerade tilltugg så kan man dela vanlig varmkorv i fingerstorlek och sedan doppa ena änden i ketchup. Skala också bort en bit i änden så att det ser ut som en nagel. Man kan också göra spöklika godisar genom att doppa mashmallows eller "sockerbitar" (lösgodis) som man tryckt fast på ett grillspett i smält vit choklad. När den vita chokladen stelnat "målar" man på spökögon och spökmun av vanlig brun smält choklad! Ett annat populärt inslag är att bjuda gästerna på ögon: "klistra fast" bruna nonstopgodisar med hjälp av lite chokladsås på en liten vit maräng!

Tips på maskeradkostymer på nätet (glöm inte att skicka efter så att grejerna hinner levereras):
http://www.eksons.se/
http://www.buttericks.se/
http://www.bodega.se/

Jag har varit allt ifrån vampyr till sjuksköterska, i år satsar jag dock på Marge Simpson :-)

Skribent: Lina Szymanska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar