Denna vecka bryter vi helt det vanliga schemat och lektionerna för att istället ägna oss åt en projektvecka om ämnet hållbar utveckling! Alla årskurser har olika upplägg beroende vad de läser för kurser just nu.
Treorna fick idag se filmen
En obekväm sanning (2006) med Al Gore som introduktion, vilket majoriteten av eleverna verkade uppskatta. Många fick en aha-upplevelse, tyckte att filmen var väldigt pedagogisk och gillade Gores "ickepolitiska" (dvs lättförståeliga/roliga) sätt att tala. Några elever sa att de är och varit medvetna om den globala uppvärmningen sedan tidigt i högstadiet, men att det känns övermäktigt som enskild person att göra något åt det.
Man är ju duktig och stänger av alla sina apparater, utan att låta stand by-knappen lysa och byter ut vanliga glödlampor till lågenergilampor, nämnde en av eleverna.
Lagförändringar får politikerna sköta, och vi vanliga människor kan göra de där småsakerna - tillsammans kan vi säkert göra skillnad! Sedan har ju vi i Sverige kommit sååå mycket längre än USA, det märks ju. Vi lärare hade efteråt väldigt givande samtal om filmen med våra treor, mogna och kloka resonemang om miljöförstöring och dess lösningar!
Tvåorna fick en föreläsning om hållbar utveckling av Karin och Gert som intro. Anknytningen kommer hela veckan att fokusera på elevernas UF samt företagsekonomikursen, företagens förutsättningar ändras frekvent när samhället och konsumenterna ställer högre miljökrav. De talade även om vilka "ekologiska fotavtryck" vi avger och vilket ansvar vi har mot kommande generationer liksom mot människor i den fattiga världen. Eleverna fick se ett avsnitt av SVT:s teveprogram
Korrespondenterna om torkans följder i Marocko och Kina. De kikade också på de sociala effekterna av utveckling, vilket belystes med ett teveavsnitt av SVT:s
Debatt och ett nyhetsinslag från radios
Ekot om textilarbetarna i Kambodja som inte får tillräckligt betalt.
Ettornas intro bestod av filmen
Maria Full of Grace (2004). Den handlar om en colombiansk 17-årig gravid tjej som aktivt väljer att bli knarkkurir för att hon har det så dåligt ställt ekonomiskt. Denna film valdes för belysa kontrasterna mellan I- och U-länder och att hållbar uteckling ska ske både på individ- och nationsnivå. Därefter fick eleverna i grupper läsa på om varsitt land, för att de på fredag kunna delta i en internationell "FN-debatt", där alla länders utveckling och behov ska tillgodoses.
Skribent: Lina Szymanska, Linda Zeitelberg, Karin Wesslén